10 Октомври 2017

Тотална иновация от Bobcat

Въвеждайки усукващи се оси, които погасяват вибрациите, новото окачване предлага изцяло нова конструкция за верижните минитоварачи на Bobcat. То осигурява по-комфортна и удобна работна среда в кабината, като постига ново ниво на комфорт, което не е за сметка на работоспособността. А окачването с усукващи се оси не само подобрява качеството на возията, но също така абсорбира сътресенията и вибрациите, съпътстващи работата на строителния обект. В резултат се намалява износването и амортизацията и се удължава животът на компонентите на цялата машина.

132

Иновативно решение

Новата ходова част с усукващо се окачване намалява до минимум люлеенето и сътресенията при високо издигане на товара или подравняване на терен. Допълнителен агрегат, който е наречен от Bobcatпето звено (5th-Link) и е разположен на задната ос, стабилизира системата и намалява сътресенията и отскачането при придвижване и работа. Специалното пето звено действа като независимо окачване, като увеличава значително комфорта при придвижване и значително намалява люлеещия ефект, с който обикновено се свързват усукващите се окачвания. Благодарение на него, верижният минитоварач BobcatT870 се усеща стабилен и здраво стъпил на земята.

Новата ходова част предлага също редица подобрения, които не се срещат при предходните поколения верижни минитоварачи Bobcat. Например по-големият диаметър на задния ленивец осигурява по-голяма износваща се повърхност, за по-бавно износване при въртене, което удължава живота му. Той е изнесен още по-назад в рамките на ходовата част и така осигурява повече сила надолу към режещия ръб на кофата или друг прикачен инвентар. Освен това увеличеният му диаметър осигурява и оптимален контакт с веригата, който поддържа изпъването и предпазва срещу изхлузване. По-големият заден ленивец преодолява по-лесно съпротивлението на предмети върху терена при движение на заден ход, което е много полезно при работа в горите или на обекти с много отпадъци. В допълнение ролките на ходовата част са по-широки за максимален контакт с веригите, минимум износване и по-гладко возене.

По-голямата дължина на веригата увеличава площта на нейната повърхност и зоната на контакт със земята, с което се постига по-добро нагаждане спрямо профила на терена, по-меко возене и по-висока работоспособност при размекната почва (кал). За минимум прекъсвания на работата свой принос има и хидравличната система за автоматично изпъване на веригата. Поддържането на постоянно опъната верига има голямо значение при работа в тежки условия, където тя може да се отпусне или изхлузи.

Още предимства

Едно от несъмнените предимства на ходовата част с новото специално окачване Torsion Suspension Undercarriage е минималното навлизане на замърсители и лесното почистване, благодарение на отворената конструкция. Хоризонтално монтираният хидравличен цилиндър за изпъване на веригата оставя повече място около нея за по-лесно почистване. Конструкцията на ходовата част е заоблена от двете страни, така че тя не допуска навлизане на пясък, пръст, кал и отпадъци в много по-голяма степен в сравнение с предходния дизайн. Нов отвор за почистване на ролките осигурява допълнителен достъп за отстраняване на замърсявания от ходовата част.

Монтажната рамка на предния ленивец и първата ролка отпред поема голяма част от натоварването при избутване и повдигане. Докато други производители използват заварена стоманена конструкция, инженерите на Bobcatса заложили на масивна стоманена отливка за рамката на предния ленивец и първата ролка. Това елиминира заваряването и разпределя натоварването по цялостния компонент, в който има повече метал и издръжливост точно там, където е най-необходимо.

От своя страна новите хидромотори на задвижването на BobcatT870 са много по-надеждни и по-лесни за поддръжка. Животът на външния лагер е удължен съществено, благодарение на постоянното мазане с масло от хидравличната система. Диаметърът на задвижващия вал в скоростната кутия е с 15% по-голям, което значително подобрява издръжливостта му.