Вторник, 26 Юни 2018 11:49

Bobcat за поредна година подкрепи Endurо-X шампионата на България

 

В неделя, 24.06.2018 г. в околностите на Горна Баня (в Люлин планина) се проведе вторият етап (X Cross) от надпреварата от 6-ти кръг от БГ Х Ендуро Шампионат-а на България - Real Hell of Liulin. Столицата ни не е била домакин на ендуро състезание от такъв мащаб повече от 5 години. Включиха се над 130 състезатели от цялата страна, които буквално държаха публиката с постоянно покачен адреналин.

Стандартно, целта на всяко ендуро състезание е да се провери надеждността на тандема състезател-машина, които трябва да преминат дадено разстояние при определени условия за най-кратко време. Звучи логично и просто, но при такова тежко трасе, дори най-опитните състезатели имаха сериозни затруднения.

На 23.06, Събота, се проведе първият етап от надпреварата – навигация по GPS през Люлин планина. Състезателите бяха разделени в няколко категории: Профи, Експерт, Сеньори, Хоби, Жени и Джуниър, като класовете АТВ, жени и хоби караха по едно трасе, клас Експерт се навигираха по значително по-усложнен откъм трудност трак, а за клас Про трасето имаше добавени многобройни „черешки“ в тортата от кал, във вид на кални вертикални отвеси и скали в разлинни комбинации. Предизвикателството на трудното трасе беше допълнително подпомогнато от обилния дъжд, излял се над Горна Баня същата сутрин. Успелите да „изкласят“ през 3-те контроли и многобройните специални етапи пристигаха на финала с трудно различима самоличност. Въпреки тежките условия обаче, състезателите бяха доволни от трасето и мотивирани да се справят догодина по-добре с всеизвестната в средите „люлинска кал“.

На 24.06, в неделя, се проведе и втората част от надпреварата – Х-Крос, или Затворено трасе. Времето, за разлика от събота, беше приятно и слънчево и спомогна за доброто настроение на участници и присъстващи.

Състезателите от всяка категория бяха подредени по 4-ма на старта в серии на елиминационен принцип.Участниците трябваше да преминават през най-различни съоръжения, създадени за екстремни ендуро-каскади. Имаше няколко различни по височина възвишения, изградени от тракторни гуми и камъни за забележителни скокове, както и ветрила от дървени трупи, които затрудниха и най-опитните и буквално ги „спънаха“ по пътя към победата. Не липсваха зрелищни падания, но за радост на всички, нямаше инциденти, а само много настроение, адреналин и бензин в кръвта.

При професионалистите традиционно безапелационен победител стана Теодор Кабакчиев, следван от Димитър Митов и Илиян Кузманов.

В категория Експерт първите три места заеха Атанас АНГЕЛОВ (1) Кристиан ПЕТРОВ (2) и Мариян НИКОЛОВ (3).

При сеньорите първи в класирането беше Стоян ПАЧАРОЗОВ, следван от Габриел ТОТЕВ, а третото място зае Диян ДИМИТРОВ.

В категория Хоби, Иван МИХОВ спечели първо място, втори се класира Александър ПОПМИНЧЕВ, трети стана Ерай РЕМЗИ3.

Ина Джамбазова беше единствения представител в категория Жени.

В генералното класиране в категория Профи победител стана Теодор Кабакчиев с 40 точки, следван от Димитър ЦВЕТКОВ и Илиян КУЗМАНОВ. При Експертите водачът в листата е Кристиан ПЕТРОВ, втори е Атанас АНГЕЛОВ, трети е Филип НАУМОВ.

В категория Сеньори (45+) първото място зае Стоян ПАЧАРОЗОВ, следван от Момчил ГЕНОВ и Габриел ТОТЕВ.

В категория Хоби водач стана Александър ПОПМИНЧЕВ, втори се класира Иван МИХОВ, а трети - Генади ИЛИЕВ.

В отбора по подготовката на затвореното трасе главна роля играеше верижният челен товарач Bobcat Т770 с мулчер, а колесният Bobcat S530се включи в награждаването на призьорите.

Bobcat благодари на всички състезатели и на многобройната публиката! На победителите, честито!