Мини верижни товарачи


Мини верижни товарачи Bobcat - работата никога не спира

Основно преимущество на компактните верижни товарачи е, че с тях може да се работи и на най-разкаляния строителен обект. Гумените вериги имат това предимство, че повърхността им, контактуваща с терена, е много по-голяма и така верижният товарач постига много по-добро сцепление с повърхността, запазвайки маневреността си. Отлични резултати се постигат и на песъчливи почви, а също и по заснежени и заледени повърхности. Това означава, че верижните товарачи биха могли да се използват 365 дни в годината.

Масата на верижния товарач се разпределя върху по-голямата площ на веригите, което означава по-ниско специфично налягане върху земята. Ето защо той е много подходящ за преминаване и работа върху деликатни повърхности (тревни площи и др.). Освен това мини верижните товарачи се отличават и с изключителна стабилност. Те лесно вдигат и пренасят материали с маса близка до граничния товар на преобръщане, а и с палетни вилици верижните товарачи могат да пренасят доста обемисти неща, като например дълги тръби.

Какви модели верижни товарачи има в гамата на BobcatBobcat стартира производството на мини верижни товарачи през 1999 г. Този нов за компанията вид техника много бързо набира популярност благодарение на десетилетията инженерингов и производствен опит с колесните машини, произвеждани по най-високите стандарти. Днес Bobcat предлага седем модела мини верижни товарачи. Работните им маси са от 1,2 т до 5,8 т, а граничният товар на преобръщане напред - от 732 кг до 5087 кг. Това са най-съвременни верижни товарачи, които се отличават с изключителна издръжливост, пъргавина и лекота на управление.

Компактните верижни товарачи Bobcat се оборудват с дизелови двигатели Bobcat D24 (2,4 л) и D34 (3,4 л), повишаващи работоспособността на машините благодарение на по-голямата мощност и въртящ момент. Те осигуряват осезаеми икономии на гориво при съобразяване със строгите европейски екологични норми. Системата за третиране на изгорелите газове с DPF работи автоматично и не изисква намеса на оператора. Модерните дизелови двигатели гарантират по-малко вибрации и шум за по-голям комфорт на оператора на верижния товарач.Верижни товарачи със забележителни превъзходстваКомпактните верижни товарачи Bobcat се отличават с редица най-съвременни функции и характеристики, подобряващи значително производителността, комфорта за оператора и видимостта:

● Модерна кабина Deluxe с климатична система;
● Джойстици с конфигурируеми бутони и превключватели (SJC);
● Два скоростни режима на придвижване верижния товарач;
● Система за управление на настройките на прикачния инвентар (ACD);
● Система за постоянен ъгъл на кофата по време на издигане;
● Звукова сигнализация при придвижване на верижния товарач на заден ход.

Мини верижните товарачи Bobcat разполагат с модерна кабина, оборудвана с работни LED-светлини и 5-инчов дисплей Deluxe. Той се управлява с ротационен превключвател и към него може да се свърже камера за изображение на зоната зад машината (опция). Има избор за стартиране на двигателя с ключ или с бутон. Верижният товарач може да се поръча с 7-инчов тъчскрийн дисплей (опция) с вградено радио, връзка Bluetooth и хендсфри разговори. Този дисплей идва директно с монтирана камера.

Базирана на супер удобните за работа нови джойстици, системата SJC осигурява автоматичното преминаване от един вид прикачен инвентар към друг през целия ден, гарантирайки максимален комфорт за оператора и несравнима лекота на управление на верижния товарач. Чрез SJC могат да се променят настройките на скоростта и завъртането на верижния товарач, чувствителността на самите джойстици, и др. В SJC е вградено и управлението на мощността на двигателя за постигане на по-голям комфорт и производителност при работа с верижния товарач.

Съвместно с SJC работи изключителната система ACD на Bobcat. Като използва връзка чрез CAN-шина, за да разпознае прикачния инвентар, ACD автоматично конфигурира бутоните и превключвателите върху джойстиците, както и хидравличния дебит. Така ACD осигурява на верижния товарач най-добрата работоспособност с конкретния вид инвентар. А това е от изключителна важност, тъй като Bobcat произвежда гама от 74 вида работни приспособления за верижни товарачи, позволяващи изпълнение на огромен брой най-разнообразни задачи.

Уникална ходова част за верижни товарачиВ зависимост от предпочитанията на операторите и избраните приложения на компактните верижни товарачи, Bobcat предлага няколко варианта на верижна ходова част. Сред тях ярко изпъква най-новата 5th-Link Torsion Suspension Undercarriage (TSU). Тя съчетава по уникален начин комфорта и мекото возене с познатата стабилност и работоспособност на верижните товарачи Bobcat. В същото време TSU намалява износването и амортизацията, и съответно удължава живота на компонентите на целия мини верижен товарач.

Въвеждайки две усукващи се оси, които погасяват вибрациите, TSU предлага реално нова концепция за верижните товарачи. Допълнителен агрегат, наречен пето звено (5th-Link), е разположен на задната ос и стабилизира системата, намалявайки сътресенията и отскачането при придвижване и работа. Той действа като независимо окачване, като увеличава значително комфорта при придвижване и значително редуцира люлеещия ефект, с който обикновено се свързват усукващите се окачвания при верижните товарачи.

При TSU по-големият диаметър на задния ленивец осигурява по-голяма износваща се повърхност, което удължава живота му. Той е изнесен още по-назад и така осигурява повече сила надолу към режещия ръб на кофата или друг прикачен инвентар, монтиран към верижния товарач. Освен това увеличеният му диаметър осигурява и по-голям контакт с веригата, което поддържа изпъването и предпазва срещу изхлузване. Ролките са по-широки за максимален контакт с веригите, минимум износване и по-плавно придвижване с верижния товарач.

Най-новите мини верижни товарачи

Серия R2:


mini verizhen tovarach bobcat t66

Bobcat T66

Качете се в голямата, удобна кабина и се насладете на по-голяма видимост.

bobcat mini verizhen tovarach 1

Bobcat T76

С функции и системи, които не се предлагат от други, мини товарачите Bobcat® са готови за всякаква работа.


Верижните товарачи Bobcat на върха на иновациите и технологиитеКато пионер в компактната техника още от 1958 г., Bobcat никога не спира с иновациите. При верижните товарачи един от примерите за това е въвеждането на три различни хидравлични дебита при най-големите модели. Стандартният дебит е до 87 л/мин, а благодарение на новото електронно управление на дебита на помпата (EDC) тези верижни товарачи разполагат с висок дебит (High Flow) - до 138 л/мин, а също и със супер висок дебит (Super Flow) - до 159 л/мин, за максимална производителност - уникална функция при мини верижните товарачи.

Изключително практично нововъведение е дистанционното управление MaxControl за компактни колесни и верижни товарачи, което се базира на приложение за инсталиране на смартфон или таблет. Операторът трябва просто да извади телефона от джоба си и, заставайки до верижния товарач, в рамките на секунди да го управлява дистанционно - например да го преведе през много тясно място, разполагайки с директен контакт с колегите си на обекта. С MaxControl редица дейности, за които трябват двама души, вече се изпълняват само от един.

Тотална иновация на Bobcat е електрическият верижен товарач T7X. Освен електрическото задвижване на ходовата част, при този модел стрелата и кофата също се движат чрез изцяло електрически механизми, елиминирайки напълно хидравликата от верижния товарач. Резултатът е нулеви локални емисии на изгорели газове, много тиха работа, по-малко вибрации и по-ниски разходи за експлоатация на верижния товарач. Едно зареждане на литиево-йонната батерия (62 kW) осигурява 4 часа непрекъсната работа или един ден работа при обичайно натоварване.

Галерия: