Мини колесни товарачи


Мини колесни товарачи Bobcat - бъдете винаги първиПрез 1957 г. братята Сирил и Луис Келър от Минесота (САЩ) изобретяват първия в света мини колесен товарач. В началото той е 3-колесен и неговото предназначение било да чисти пуешки тор в местните пуйкоферми, спестявайки много физически труд. На следващата година двамата братя обединяват сили със семейна фирма от Северна Дакота (САЩ) и така започва серийното производство на уникалния за времето си мини колесен товарач.


колесен товарач s70

S70

Товар на преобръщане: 686 кг

Работно тегло: 1268 кг

колесен товарач s100

S100

Товар на преобръщане: 915 кг

Работно тегло: 1860 кг

колесен товарач s450

S450

Товар на преобръщане: 1308 кг

Работно тегло: 2436 кг

колесен товарач s510

S510

Товар на преобръщане: 1703 кг

Работно тегло: 2816 кг

колесен товарач s530

S530

Товар на преобръщане: 1823 кг

Работно тегло: 2952 кг

колесен товарач s550

S550

Товар на преобръщане: 1852 кг

Работно тегло: 2995 кг

колесен товарач s590

S590

Товар на преобръщане: 1958 кг

Работно тегло: 3127 кг

колесен товарач s66

S66

Товар на преобръщане: 2359 кг

Работно тегло: 3271 кг

колесен товарач s76

S76

Товар на преобръщане: 2722 кг

Работно тегло: 4038 кг

kolesen tovarach bobcat s86 red

S86

Товар на преобръщане: 3175 кг

Работно тегло: 4497 кг

колесен товарач s770

S770

Товар на преобръщане: 3137 кг

Работно тегло: 4225 кг

колесен товарач s850

S850

Товар на преобръщане: 3700 кг

Работно тегло: 4643 кг


През 1960 г. неуморните американски конструктори създават първия мини колесен товарач М400, завиващ чрез пързаляне върху повърхността на четири колела. Той има перфектно разпределение на масите - без товар масата е 70% отзад и 30% отпред, а с товар става на обратно. Така мини колесния товарач разполага с голяма теглителна сила и маневреност. Машината бързо става голям хит в американското селско стопанство с разпознаваемия си бял цвят, лого на рис и марка Bobcat.

В края на 60-те години Bobcat навлиза уверено и в строителството благодарение на усъвършенстванията и възможността за работа с най-различен прикачен инвентар. Съотношението на масата 70:30 остава важно конструктивно правило и днес, а на база на М400 американските инженери разработват постепенно широка гама от мини колесни товарачи и най-разнообразен прикачен инвентар за тях, в т.ч. първата бързосменна система Bob-Tach през 1970 г.

Благодарение на смелите и уникални решения, мини колесните товарачи Bobcat запазват и до днес своето световно лидерство, а Bobcat става нарицателно име за всички мини колесни товарачи, предлагани на пазара.

От какви модели мини колесни товарачи е съставена гамата на Bobcat

Днес гамата мини колесни товарачи Bobcat е съставена от десет модела, отличаващи се с голяма здравина, надеждност, производителност и най-новите технологии, използвани в бранша. Най-малкият мини колесен товарач е с работна маса 1268 кг и гранична товароподемност 686 кг, а най-големият съответно тежи 4497 кг и граничен товар от 3 175 кг. Тези машини покриват изключително голям кръг от възможни приложения с помощта на забележително широката гама от прикачен инвентар, съставена от 74 вида работни устройства.

Гамата от мини колесни товарачи Bobcat включва модели както с радиално, така и вертикално издигане на кофата или друг инвентар. При радиалната товарачна уредба, кофата най-напред леко се отдалечава от мини колесния товарач по време на издигането, но след това започва да се приближава към него, описвайки траектория подобна на арка. Това осигурява на мини колесните товарачи повече компактност и стабилност при пренасяне на товари, както и лесно товарене с палетни вилици или изсипване на кофата в самосвал с ниски бордове.

При товарачната уредба с вертикалното издигане, кофата или палетните вилици следват траектория, която е почти права линия. Така при максимална работна височина мини колесния товарач има по-голям досег напред и е отлично решение, когато е необходимо товарът да се изсипе в самосвал с високи бордове, съответно палетните вилици да поставят товара по-нависоко. Този вид товарачна уредба осигурява и по-голяма товароподемност на мини колесния товарач.

Мини колесни товарачи с максимални преимущества

Мини колесните товарачи Bobcat се отличават с най-модерни функции, повишаващи съществено производителността, видимостта и комфорта за оператора:

● Система SJC - джойстици с конфигурируеми бутони и превключватели;
● Технология ACD за управление на прикачния инвентар;
● Най-съвременна кабина Deluxe с климатична инсталация и надналягане против запрашаване;
● Два скоростни режима на придвижване на мини колесния товарач;
● Постоянен ъгъл на кофата по време на издигане;
● Придвижване на мини колесния товарач на заден ход със звукова сигнализация.

Системата SJC позволява автоматично преминаване от един вид инвентар към друг, а също и регулиране на оборотите на двигателя, настройване на чувствителността на джойстиците и управление на мощността на двигателя на мини колесния товарач. Съвместно с SJC работи системата ACD, която разпознава прикачения към мини колесния товарач инвентар и автоматично настройва бутоните и превключвателите върху джойстиците, както и хидравличния дебит, за най-добра работоспособност според конкретното работно устройство.

Новото поколение мини колесни товарачи използва по-дълга колесна база за допълнително подобряване на стабилността, която в допълнение с повишената ефективност на хидравликата осигурява още по-голяма сила на загребване с кофата и повишена товароподемност за постигане на по-висока производителност дори в най-трудните условия. Рамената на товарачната уредба на мини колесните товарачи, с вложени отляти компоненти, са изключително здрави и позволяват използване на по-тесни профили за подобряване на видимостта към инвентара.

Мини колесни товарачи с минимални разходи

Един от най-важните фактори при избор на мини колесен товарач са неговите общи разходи за притежаване (TCO), включващи разходи за покупка, експлоатация и поддръжка. Те зависят значително от качеството, здравината, надеждността, ниската консумация на гориво и минималните разходи за сервизиране. В това отношение мини колесните товарачи Bobcat са сред лидерите на пазара, като например модела S70, който години наред печели наградата на EquipmentWatch за най-ниски разходи за притежаване на мини колесен товарач (LCO Award).

В същото време инвестицията в нов мини колесен товарач Bobcat е перфектно решение, тъй като след нормален срок на експлоатация той може да се реализира на пазара на употребявана техника на сравнително висока цена. В това отношение мини колесните товарачи Bobcat също печелят регулярно наградата на EquipmentWatch за най-висока остатъчна стойност (HRV Award), като например моделите S590 и S70. Това също е доказателство за издръжливостта, здравината и надеждността на мини колесните товарачи Bobcat.

Крачка напред в бъдещето с мини колесните товарачи Bobcat

Изключителна иновация на Bobcat е дистанционното управление MaxControl за мини колесни и верижни товарачи, базирано на приложение за инсталиране на смартфон или таблет. Операторът просто изважда смартфона от джоба си и, заставайки до мини колесния товарач, е готов веднага да го управлява дистанционно - например да го преведе през някое много тясно място. С MaxControl редица дейности, за които трябват един мини колесен товарач и двама души, вече се изпълняват само от един човек с една машина.

Забележително нововъведение на Bobcat са трите различни хидравлични дебита при най-големия модел S86 от новото поколение мини колесни товарачи. Нормалният дебит осигурява до 87 л/мин за обичайните приложения. Освен това има още две допълнителни функции на хидравличната мощност, подсигурени от новата хидравлична помпа с електронно управление на дебита (EDC): функция за висок дебит до 138 л/мин и уникалната за мини колесните товарачи функция за супер висок дебит на допълнителните хидравлични кръгове до 159 л/мин.

Не по-малко впечатляваща е новата концепция Quad Track, която позволява колелата на определени модели мини колесни товарачи Bobcat да бъдат заменени с четири отделни верижни модула, превръщайки ги във верижни машини. Така мини колесните товарачи могат много лесно да се адаптират към различните работни условия, където е необходимо по-ниско налягане върху деликатна повърхност, повече теглителна сила в кално време и др. подобни.

Най-новите ни мини колесни товарачи

Серия R2:


mini tovarach s76

Bobcat S76

Намалете оперативните си разходи благодарение на превантивната поддръжка, която става за отрицателно време.

mini tovarach

Bobcat S66

Работете по-ефективно с по-голяма сила на пробив, номинална работна мощност, съкратена продължителност на цикъла и по-бързи движения.


Галерия: