Телескопични товарачи


Телескопични товарачи Bobcat - бъдете винаги на върха

Заводът на Bobcat за телескопични товарачи в Поншато (Франция) е с над 100-годишна история в машиностроенето. Първите телескопични товарачи, произведени тук, се появяват през 70-те години на 20 в. (от легендарния модел Drop 2000). През 80-те те стават много популярни не само във Франция, но и в много други страни по света, като дeлът на износа достига почти 70%. През 2000 г. заводът за телескопични товарачи е придобит от компанията собственик на Bobcat и е преименуван на Bobcat France.

Тази промяна дава нов тласък в инженеринга и производството на телескопични товарачи. В гамата на Bobcat се появяват все повече модели, предназначени за специфичните потребности и изисквания на клиентите в различни сектори. Днес заводът в Поншато произвежда 23 базови модела най-съвременни телескопични товарачи с неподвижна надстройка за селско стопанство, строителство, рециклиране на отпадъци и индустриите. В партньорство с водещ световен производител на телескопични товарачи Bobcat предлага също и десет ротационни модела.

Телескопични товарачи за модерното селско стопанствоГамата на Bobcat от модели за селското стопанство е съставена от общо седем телескопични товарача с максимална товароподемност от 2,6 т до 4,3 т и максимални работни височини от 6 м до 8 м. Изключителната видимост, най-добрата в своя клас скорост на стрелата, нейните автоматизирани движения и мощната трансмисия на телескопичния товарач Bobcat дават възможност на фермерите да изпълняват своите дейности по-ефективно и за по-кратко време. Машините са оборудвани с най-модерни премиум кабини и с най-съвременни уреди за управление.Телескопичните товарачи Bobcat за селското стопанство предлагат редица иновативни работни функции:

● Job Manager - избор и запазване на настройки за различен прикачен инвентар и приложения;
● Два режима на придвижване на телескопичния товарач за съобразяване с потребностите и навиците на операторите (Smooth Drive/Dynamic Drive);
● Flex Drive - независимо управление на оборотите на двигателя и на скоростта на телескопичния товарач;
● Автоматизирани функции на стрелата: Max Lift Angle, Return to Ground и Auto Grab.

Job Manager позволява да се използват вече запазени настройки и да се започне веднага работа с телескопичния товарач според приложението. Преминаването от плавен към динамичен режим на придвижване осигурява работа с по-голяма производителност. При Flex Drive се използва ръчното регулиране на газта, като скоростта на придвижване на телескопичния товарач напред се управлява независимо от оборотите на двигателя чрез десния педал, като няма нужда от натискане на левия педал за Inching с цел бавно приближаване.

Чрез автоматизираната функция Max Lift Angle се задава максималният ъгъл на стрелата за ограничаване на работната височина. Така се елиминират сблъсъци с ниски тавани. С Return to Ground се задава желаният ъгъл надолу на прибраната стрела на телескопичния товарач. При нейното спускане тя се прибира автоматично и спира в зададената позиция с цел операторът да стартира бързо новия работен цикъл. С използване на Auto Grab, кофата с грапа или клампата на телескопичния товарач се отваря и затваря автоматично.

Телескопични товарачи за строителството и индустриитеЗа тези приложения Bobcat произвежда гама от телескопични товарачи (телехендлери), обхващаща общо 12 базови модела с максимални работни височини от 6 м до 18 м и товарен капацитет от 2,6 т до 4,1 т. В зависимост от мощността на дизеловия двигател (75 к.с. или 100 к.с.) и височината на кабината (висока или ниска) тези телескопични товарачи се предлагат в общо 29 версии. Отличават се с голяма пъргавина и с нова конфигурация на трансмисията за още по-плавно и прецизно изпълнение на най-трудните задачи във височина.

Тези операции са допълнително улеснени от системата за позициониране на стрелата, новия ултра прецизен джойстик, функцията за много бавно придвижване (Inching) и подобрената видимост. Телескопичните товарачи са оборудвани с нова моторна спирачка, осигуряваща по-кратко разстояние до пълно спиране и съответно по-голяма безопасност. Изборът между бавна и бърза скорост е стандартна функция за всички телескопични товарачи в гамата. Както при селскостопанските, тук също има динамичен режим на придвижване и функция Flex Drive.Работата с телескопичния товарач е съвсем улеснена благодарение на най-съвременните технологии в супер комфортната кабина с уникален централен панел:

● Многофункционален джойстик с подобрена ергономия;
● Уреди за управление на телескопичния товарач като в модерен автомобил (подсветка на бутоните, ротационен превключвател, лостчета под кормилото);
● Интерактивен 5-инчов LCD-дисплей;
● Полуавтоматично регулиращо насочване на колелата на телескопичния товарач;
● Автоматично включване на трансмисионната и паркинг спирачка.

Ротационни телескопични товарачи за максимален работен обсегBobcat предлага гама от най-съвременни и иновативни ротационни телескопични товарачи. Тя съдържа десет модела с работни височини от 18 м до 39 м и товарен капацитет от 4 т до 7 т. Уникалният патентован дизайн на кабините на тези телескопични товарачи осигурява стандартно:

● Леко вътрешно надналягане и 100% филитриране на въздуха;
● Отопление и климатизация;
● Лесно регулируема кормилна колона;
● Широк модерен тъчскрийн дисплей с пет страници за настройки на работата на телескопичния товарач.

Bobcat произвежда над 30 вида прикачен инвентар за телескопични товарачи, които са много важни за многофункционалната работа на машините. Ротационните телескопични товарачи използват основно палетни вилици, кранови удължения, лебедки и работни платформи (кошове). Повечето модели са оборудвани с дистанционно управление за работа от коша или отстрани до машината за по-добра видимост и прецизност. Чрез технология RFID прикачният инвентар се разпознава, а на екрана се зарежда съответната товарна диаграма.

Ротационните телескопични товарачи могат да се поръчат с редица полезни опции - например дистанционно управление с възможност за придвижване на цялата машина. То позволява на оператора да променя позицията на телескопичния товарач, както и да спуска и вдига стабилизаторите директно от работната платформа. Опцията Twin Power предлага работа на телескопичния товарач на електричество чрез захранване с кабел от мрежата (380 V) на допълнителен електромотор и бутална помпа - безшумно и без емисии на изгорели газове.


Телескопични товарачи за рециклиращата промишленостСекторът за преработка и рециклиране на отпадъци се нуждае от многофункционални телескопични товарачи, които могат да се справят с голям кръг задачи и да маневрират добре в тесни пространства. С най-здравата конструкция на пазара, впечатляваща сила на загребване на кофата, ефективна охладителна система, нисък център на тежестта и дълга колесна база, телескопичните товарачи Bobcat от серията Waste Expert са отлично решение за бизнеса с преработка и рециклиране на отпадъци.

Гамата от телескопични товарачи включва тук четири модела с висок хидравличен дебит, като максималните работни височини са от 6,5 м до 8 м, а товароподемностите от 3,4 т до 4,3 т. Тези телескопични товарачи са изключително здрави надеждни. Оборудват се с мостове за тежки приложения Dana Spicer, много по-издръжлива стрела от високоякостна стомана с по-широка глава и защитени вътрешни и външни хидравлични цилиндри. Високият просвет и защитната стоманена плоча отдолу предпазват важни агрегати на телескопичния товарач.