Мини товарачът Bobcat – роден във фермата, израснал в града.

bobcat-ферма

Машината с безкрайни възможности в градската среда.

Свикнали сме да срещаме емблематичните малки и не чак-толкова малки помощници с емблемата на американски рис най-често работейки с кофа на строителната площадка, правещи обратен насип, товарещи пръст или с палетни вилици, носещи тежки товари. Безспорно това са важни приложения в ежедневието на строителния обект. Малко строителни фирми обаче имат реална представа на какво всъшност е способна тяхната инвестиция и колко възможности за разширяване на портфолиото от услуги предлага тя.

Последните години станахме свидетели на голям брой обществени поръчки за реновиране на зелени площи и паркове в градовете. Открити бяха множество спортни терени в населените места, а не на последно място търсенето на жилища в райони с облагородено парково пространство нарасна много. В следствие на това започнахме да виждаме все по-често и малките Bobcat-и да извършват все по-разнообразни задачи в зелената градска част, използвайки непознати до момента работни устройства. Пример за това е S590, който демонстрира завидни умения, маневреност и мултифункционалност при реновирането на Северния парк в София. Проектът „Ремонт и възстановяване на главен вход на Северен парк“ в столичния кв. Надежда обхвана общо 18 500 кв. м. алеи, зелени и водни площи. На обекта се работеше усилено, тъй като времето за изпълнение беше кратко. Една от фирмите, които участва в ремонта на парка е Кристал 2007 ЕООД. В началото на 2015 г. тя инвестира в нов 3-тонен минитоварач Bobcat S590, доставен от официалния представител Мегатрон ЕАД. Тъй като работата е много, новото попълнение веднага влезе на терена и за пет месеца (от януари до май) навъртя 220 моточаса. Машината е окомплектована с комбинирана отваряема кофа (0,33 куб. м), палетни вилици и хидравличен чук. Сред основните дейности, в които се включва Bobcat S590, е вертикалната планировка на ремонтираната част на парка и най-вече алеите, където той подравнява настилката и насипва с пясък за поставянето на паважа и плочите. С помощта на палетните вилици машината с лекота разтоварва 1-тонни палети с павета от камионите, тъй като номиналната товароподемност на Bobcat S590 е 998 кг. При палетите с плочи ситуацията е по-различна, тъй като един такъв палет тежи почти 1,5 т. Благодарение на високия си граничен товар на преобръщане от 1996 кг машината може да ги повдига и да ги премества от едно място на друго по обекта. Ръководството на Кристал 2007 заявява своето голямо удовлетворение от работата на новата машина. От една страна тя е икономична – регистрираният от фирмата среден разход на дизел е 4 л/ч, а от друга Bobcat S590 е изключително маневрен и поради своята компактност е незаменим, когато се работи между дърветата в парка, при движение по моста на езерото машината може да се спре, да се завърти на 180° и да се върне назад, без да докосне парапета.

мини колесен товарач s590-на терен

За поддръжката на парковите пространства във Варна фирма Албиция в последните години инвестира в мини верижен товарач Bobcat Т650 с много работни устрийства – горска резачка или мулчер – най-ефективното устройство за унищожаване на запустели и обрасли местности. Машината за секунди унищожава дори дървета със 30 см ствол, без значение от височината, като смесва дървесните остатъци с почвата. Друго полезно устройство, което фирмата използва често, е машината за раздробяване на пънове – за 5 минути голям пън с диаметър 60 см е в историята, а околното пространство е непокътнато. Същата операция в миналото от фирмата са извършвали с 3-ма работника и една смяна, като е необходима и рекултивация. Дробилката за клони също е много полезна, благодарение на нея се избягва неефективния транспорт на обемни клони от парка. Последната инвестиция, която обмислят от Албиция е устройството за почистване на пясък, чрез което най-после плажовете ни ще се освободят от фасовете и капачките, без да се изразходват излишни средства за гориво. 

Друго изключително полезно работно устройство за хоризонтално и вертикално планиране е грейдерът с лазерно насочване. Той превръща Bobcat® товарача в мощен грейдер. Греблото, което се движи с помощта на хидравликата в шест посоки, се управлява лесно с помощта на бутони, разположени на електронните джойстици. Опцията с лазерен контрол на нивелиране предлага по-точно управление и спестява бетон, време и труд. Това устройство успешно се използва за подготовка на спортни терени от редица български фирми. Други работни устройства, които са изключително полезни при вертикалното планиране и финалното оформяне на терена са култиватора, заравнителното гребло, булдозерното гребло, прикачния вибрационен валяк, продълбочителя и заравнителния шредер, който отделя от почвата камъни и други по-големи остатъци.

Много български разсадници за своята дейност използват и други специализирани устройства, като разсаждача за дървета – чрез 4-те си ножа машината за секунди изкопава фиданка, заедно с кореновата система и я подготвя за транспорт. Особено удобна за парковото строителство е и прикачната товарна количка, чрез която превръщате товарача в своеобразен самосвал – не е необходимо до обекта да навлизат товарни камиони. Когато говорим за мултифункционалност, Bobcat е ненадминат – машината може да бъде превърната дори в багер с прикачното багерно устройство, а също и в компактна и маневрена бетон помпа, с друго специализирано устройство. Bobcat разполага и с различни видове косачки, свредла с различен размер и различни зъби според типа почва.

Освен в парка, Bobcat е незаменим и на улицата. Компактната машина изключително бързо и ефективно отстранява повредените парчета асфалт с прикачна фреза, а причинените задръствания в следствие на ремонтните дейности са значително по-малки отколкото при работа със специализирана машина. В същото време скоростта на изрязване е впечатляваща и разхода на гориво е значително по-малък. След обработката на повредения участък, машината закача ъгловата четка, снабдена с комплект за оросяване, и отстранява остатъците асфалт за минути, подготвяйки терена за новият асфалт. По този начин години наред работи фирма БГ Асфалт, специализирана в пътното строителство и ремонти. От компанията са изключително удовлетворени от производителността и надеждността на машината, както и от разхода на гориво и маневреността. 

Друга дейност, в която Bobcat е добър специалист, е изкопаването на канали за кабели, тръби и напоителни системи. От Bobcat предлагат 2 типа специализирани работни устройства според типа на терена – почва, бетон или скала. Верижният каналокопател според типа почва може да отваря канали с 30 см ширина и 90 см дълбочина със завидна скорост – в зависимост от почвата 800м- 1 км на ден, или от 2 до 4 пъти по-бързо от скоростта, на която копае мини багер. Освен това манипулациите по изкопаването са минимални. Много фирми, специализирани в полагането на оптични кабели и напоителни системи използват именно тази комбинация. За скала и бетон отново има решение – високопроизводителният роторен каналокопател може да изкопава канали с ширина 25 см и дълбочина 80 см, без да е необходим хидравличен чук и багер, а повредите по настилката са минимални. 

Тъй като сградния фонд в българските градове остарява, все по-често се налага да се премахват сгради и да се освобождават терени за ново строителство. Bobcat и тук има идеално приложение – освен извозването на строителен отпадък със специализираната кофа с грапа, машината работи ефективно с хидравличен чук и ножица за арматура. Бързата смяна между устройствата позволява работата да бъде свършена с 1 машина и 1 оператор, а малките размери и маневреността осигуряват достъпа и ефективна работа и в най-тесните пространства. 

И най-накрая – през зимния период, когато обикновено работата намалява, не е необходимо всички машини да стоят без работа и да акумулират разходи. Bobcat е отлична машина за почистване на сняг – в портфолиото си Bobcat има 20 модела роторни снегорини за всеки товарач, също така и голям избор от гребла за сняг – V-образни и прави, четки и машини за опесъчаване. Верижният товарач е високопроходим и е може би единственото решение, освен ръчното, за почистване на тесни и стръмни улици в кварталите, пред хотели и зимни курорти. Все места, които традиционно сме свикнали да виждаме заледени и непроходими по няколко месеца.

История на марката

Днес продуктовата гама при мини колесните товарачи Bobcat е най-разнообразната в индустрията и наброява 12 модела с 6 размера шаси, с товар на преобръщане от 690 кг до 3,5 тона. При верижните товарачи моделите са 7, всеки от тях с различен размер на шасито, а товара на преобръщане на най-големия модел Т870 е 4,5 тона. Най-малката машина в портфолиото е верижния МТ55, без кабина. Размера му е достатъчно малък, за да позволи на машината да премине през врата с ширина 90 см. В същото време обаче малката машина може да работи с роторен снегорин, косачка, комбинирана кофа, свредел и редица други работни устройства.

И не на последно място – при Bobcat компромиси в качеството не съществуват. Издръжливостта на легендарната марка е ненадмината. Доказателство за това са стотиците работещи машини на над 10 000 часа. В България и до момента се севрвизира дори и машина с въжено управление – произведена 70-те години, която и до момента работи. Стандартно всички машини Bobcat са с гаранция от 3 години или 4000 моточаса. За да подсигури работата на машините, за които в голяма част от случаите е критично да са в непрекъсната готовност, Мегатрон разполага с голям екип от отлично обучени сервизни специалисти из цялата страна, както и най-добрата мрежа от търговско – сервизни комплекси в България – над 7 големи сервизни центъра и 1 в процес на изграждане. В същото време благодарение на дългогодишният опит в сервизирането и продажбата на такава техника, Мегатрон поддържа адекватна наличност на резервни части и консумативи на склад за стари и нови модели.

Освен голямата наличност от машини и работни устройства на склад, Мегатрон ЕАД осигурява безлихвен 3-годишен лизинг за всички машини от портфолиото на Bobcat, като първоначалната вноска е 20% от стойността. Цялата продуктова гама машини, работни устройства и условия за финансиране можете да разгледате на www.bobcat.bg.