Bobcat празнува 60 години Завод в Поншато, Франция


От ученически чинове до световноизвестни телескопични товарачи


Фабриката на Bobcat в Поншато, Франция, води началото си от началото на 20-ти век, когато Жозеф Самброн превръща фабриката си за чинове в център за селскостопански машини и велосипеди. До 1920 г. във фабриката работят стотици работници и се произвеждат мелници за брашно и ябълкови преси. След пенсионирането на Жозеф синът му Морис се впуска в производството на мини самосвали, като продава над 50 000 броя и проправя пътя за изграждането на днешния завод в Поншато през 1963 г. Новото предприятие е специализирано в производството на самосвали и мотокари с висока проходимост.

Днес заводът е известен с производството си на телескопични товарачи, което започва в началото на 80-те години на ХХ век под марката Sambron, а след това е закупено от Fayat Group. При новия собственик Sambron става FDI Sambron и въвежда хидростатични телескопични товарачи. През 2000 г. FDI Sambron е придобита от американската корпорация Ingersoll-Rand, която притежава и марката Bobcat. Вследствие на това FDI Sambron се трансформира в Bobcat France. През 2007 г. Bobcat е придобита от южнокорейската група Doosan и продължава да функционира като част от компанията Doosan Bobcat EMEA.

Тридесет хиляди телескопични товарачи, произведени във Франция


През 2023 г. френската фабрика постига впечатляващ успех, когато произвежда 111 000-та си машина. От тази цифра около 30 000 машини са телескопични товарачи, гордо носещи логото на Bobcat и типичните бели и оранжеви цветове.

'Настоящата ни гама телескопични товарачи се състои от 14 модела в пет различни платформи, с ключови пазари в селското стопанство, строителството и отдаването под наем. Управлението на такова всеобхватно портфолио е възможно само благодарение на нашия опитен инженерен екип, който ръководи всички европейски операции и допринася за глобалните дейности по разработване на телескопични товарачи. По-голямата част от продукцията ни, над 80%, е предназначена за износ', казва Филип Мареско, мениджър на завода в Поншато в Doosan Bobcat EMEA.

Основен регионален работодател


Заедно с производството се наблюдава и значителен ръст на заетостта, като през последните 10 години работната сила се е увеличила повече от два пъти до 420 служители. Кметът на Поншато, Даниел Корне, признава значението на фабриката като основен регионален работодател, в който над 50% от служителите живеят в радиус от 20 км и който предлага разнообразни възможности за работа - от производство до ръководни длъжности, администрация и научноизследователска дейност.
Катрин Перио, счетоводител в Bobcat в Поншато, отразява положителната работна среда в компанията. С впечатляващия си тридесет и шест годишен трудов стаж, тя отдава дългия си стаж на непрекъснатия растеж на компанията, който остава удовлетворяващ дори след четири десетилетия. Подкрепящият и приятелски настроен колектив също е изиграл важна роля в нейния професионален път.


Бъдещето на фабриката в Поншато


'През последното десетилетие бяха направени значителни инвестиции, възлизащи на около 30 милиона евро, в човешки ресурси, научноизследователска и развойна дейност и подобрения на съоръженията. Тези структурни инвестиции засилиха капацитета на фабриката в Поншато за удовлетворяване на пазарните изисквания и поддържане на траектория на растеж, съобразена с нуждите на пазара', заключава Филип Мареско с положителна перспектива.


За Bobcat


От 1958 г. насам Bobcat дава възможност на хората да постигат повече. Като водещ световен производител на компактно оборудване Bobcat има гордо наследство от иновации и репутация, основана на предоставянето на разумни решения за преодоляване на най-трудните предизвикателства на клиентите. С подкрепата на световна мрежа от независими дилъри и дистрибутори, Bobcat предлага широка гама от компактно оборудване, включително товарачи, багери, телескопични товарачи, компактни трактори, косачки, прикачен инвентар, части и услуги и друго оборудване. Марката Bobcat е собственост на Doosan Bobcat.


Галерия: