13 нови мини челни товарачи Bobcat за пожарната в Чехия

bobcat-нови товарачи

Церемонията по предаване на пълномощното на 13-те нови мини челни товарачи S650, оборудвани с усилени 4 в 1 кофи, палетни вилици и гуми с пяна, беше проведена с присъствието на полковник инж. Драхослав Риба, генерален директор на националната пожарна служба на Чехия, инж. Петър Айдук, президент и директор на Bobcat CZ, официалният дистрибутор на Bobcat в Чехия и представители на регионалната пожарна команда.

Товарачите, в комбинация с допълнително оборудване (пожарни камиони и контейнери), ще бъдат изолзвани от регионалните бригади за транспорт на специализирано оборудване, транспорт на материал от и към засегнати от пожар и природни стихии обекти, премахване на отломки и кал след гасене, за спасяване на пострадали от повредени сгради, както и почистване и даване на достъп до оцелели. Машините също така ще бъдат използвани за построяване и подсилване на диги около водни басеини и реки при наводнения, както и при отводнителни работи.

Доказателство за това, че пожарната команда наистина има нужда от точно тези машини е факта, че през 2011 година са изгасени от пожар повече от 100 000 къщи, спасени повече от 12 000 човека и евакуирани над 30 000 човека, заплашени от опасни ситуации. Това означава, че на всеки 3 минути и 57 секунди пожарната команда отговаря на обаждане, и на всеки 12 минути и 24 секунди те спасяват или евакуират някого.