Gradat.bg с интервю с Димитър Димитров – директор направление „Строителна, горска и индустриална техника“ в Мегатрон

Мегатрон интервю

arrow red Уважаеми г-н Димитров, в началото, бихте ли разказали за последните новости, свързани с фирма Мегатрон?

Тази година Мегатрон направи поредната инвестиция в нов търговско–сервизен комплекс –започнахме изграждането и на централата ни в София. Първият ни офис бе в сърцето на София, на бул. Дондуков, но през 2001-ва година преместихме седалището си на адрес по-подходящ от логистична и търговска гледна точка – в кв. Горубляне, към тогавашния момент обособена търговска зона за вторичната тежко- и лекотоварна автомобилна индустрия в столицата. Следваха години на динамично развитие, разширяване на централата с допълнителни сервизни и административни площи. И тогава, и в настоящия момент фокусът на компанията ни, за който свитетелства и нашият слоган „Близо до вас“, е да разширяваме нашето покритие в страната, стремейки се да достигнем максимално близо до клиентите ни от всички сектори – строителен, индустриалния, селскостопански, дърводобивен. За тези години инвестирахме и отворихме вратите на 5 нови, напълно оборудвани търговско-сервизни комплекса, както и 6 по-малки представителства в страната. Открихме множество работни места и зададохме нови стандарти на обслужването, с цел увеличаване удовлетвореността на нашите клиенти. И тъй като вече изпълнихме ангажимента си относно осигуряването на така важното за нас и клиентите ни добро покритие на страната, дойде време да се фокусираме върху централата ни. От няколко години настоящата сграда трудно успява да покрие растящите нужди на компанията. Новият ни комплекс се намира в близост до летище София – на ул. Източна тангента. Изборът на локация се обуславя от няколко основни фактора. Летище София е една от новите индустриални зони на столицата, подсигурена както с добра комуникация и визия за инфраструктурно развитие, удобства за служителите и клиентите ни, така и логистично най-подходяща от гледна точка на транспорт на тежка механизация

Новата централа е изградена върху парцел с площ 16 000 кв.м. Външната площ предлага специално обособени демонстрационни зони, трасе за тест драйв, баскетболно игрище, както и паркинг за над 200 автомобила за служители и клиенти на компанията. Сградата е с разгъната застроена площ над 4000 кв.м. и е развита на три нива. На първо ниво се помещават просторен шоурум, магазин, офиси, три различни по големина зали за срещи, кантина, зона за отдих, голямо сервизно помещение оборудвано по най-високите световни стандарти, както и голям склад за части. На второ и трето ниво са разположени офисите на мениджърския екип, продуктовите специалисти, счетоводството и администрацията. Голямата и модерно оборудвана конферентна зала с прилежаща обширна кафетерия е разположена на втори етаж, където са концентрирани по-голямата част от офисните помещения. В новата централа ще работят над 80 служители.

arrow red В продължение на това, как се справяте с предизвикателствата, пред които сте изправени през тази година?

Стартирахме 2020 г. с оптимизъм, планове и очаквания да продължим растежа, реализиран през предходната 2019. Всички знаем какво се случи през пролетта. Кризата се прояви както поради вътрешни за държавата фактори, така и в по-голяма степен поради блокирането на световната икономика. Това доведе до много трудности, замразяване или отказ от инвестиционни намерения в строителния и индустриалния сектор. От друга страна, тъй като ние работим еднакво активно и ефективно в големи обеми както в строително-индустриалния сегмент, така и в сферата на селскостопанската техника, земеделие и животновъдство, успяхме да запазим аналогични на миналогодишните нива, а в строително-индустриалният сектор дори реализирахме ръст. За съжаление неблагоприятните климатични условия и лошата реколта през тази година доведоха до много затруднения в селскостопанския сегмент на нашата дейност. Въпреки това смея да кажа, че през тази тежка година ние се справяме изключително добре. Не сме извършвали никакви преструктурирания, свързани с ограничаване на работната сила или фонд работна заплата. Не сме използвали държавна помощ и въпреки всички трудности, за първото полугодие на 2020 отчетохме ръст в приходите и продажбите на компактна и тежка техника Bobcat и Doosan. И продължаваме да търсим и наемаме служители за да осигурим необходимия ни човешки ресурс с оглед на постоянно увеличаващите се обеми работа.

arrow red Кои са най-търсените машини от строителните и пътно-строителните фирми у нас и кои техни характеристики са най-важни за клиентите?

В сегмента на тежката строителна механизация Мегатрон предлага оборудване от най-висок клас с марка Doosan. Голям интерес за клиентите представляват верижните багери в класовете между 20 и 40 тона, като общо за пазара в България и западни Балкани най-популярен е моделът DX235LC-5. Машината предлага висока производителност и отлична горивна ефективност. Мощните двигатели и помпи с голям хидравличен поток осигуряват необходимата сила и бързина за изпълнението на всякакъв тип задачи. Пътно строителните фирми се насочват основно към колесните багери Doosan, като фаворит в сегмента е DX170W-5 –най-продавания колесен багер в Европа през 2018-та. Машините впечатляват с висока скорост на придвижване и нисък разход на гориво. Челните товарачи на марката се отличават с мощност, икономичност и надеждност. При тежката механизация основен аспект и критерий за взeмане на решениеза инсвестиция в конкретен продукт e производителността на машините, където Doosan заема челни позиции. Също така все по-голямо голямо значение започват да имат иновативните технологии, които са основната насока при разработката на новата -7 серия на Doosan. Като пример бих дал търговския панаир Bauma в Мюнхен миналата година, на който Doosan показаха нагледно как машина, намираща се на обект в Южна Корея, може да се управлява от 8000 км разстояние, от контролна кабина на изложението.

Компактният сегмент строителна техника има доста разнообразни приложения и за всеки тип машина и приложение специфични технически характеристики са определящи. Най-застъпените в строителния сегмент машини са компактните багери и мини челни и верижни товарачи. Традиционно в България пазара за компактни багери е относително малък, но в последните 3 години се забелязва значителен растеж, отчасти за сметка на намаляване на пазара и пренасочване на търсене от сегмента на комбинираните багер-товарачи, но в по-голяма степен, за наша радост, на увеличаване на нуждите за конкретния тип машина. Приятна изненада през този период е наблюдаваното значително по-голямо търсене и продажби при индивидуални клиенти и малки строителни компании – сегментът, в който нашата компания се стреми да предложи най-добрите и адекватни решения, както и индивидуален подход за всеки отделен клиент. Стремим се, и смея да твърдя, че до голяма степен успяваме, да поддържаме разнообразни решения и комбинации на разположение във всеки един момент в нашите складове. Благодарение на голямото териториално покритие на Мегатрон в България и страните от западните Балкани, на прецизното планиране и голямата история на компанията в бранша, успяваме да осигурим една добра складова наличност от всички типове и модели машини. Като пример мога да посоча мини товарачите, приложими в селскостопанския и строителния сектор. На склад, предимно в страната, поддържаме модели, силно ориентирани към животновъдните ферми поради малкия си размер и опростена конструкция. В същото време в склада в София и Стара Загора можете да видите и тествате почти цялата налична гама мини товарачи, оборудвани с най-производителните опции, предназначени за употреба в комбинацияс активни хидравлични работни устройства – например фреза за асфалт и индустрианла четка – незаменима компактна комбинация за пътна поддръжка; прикачен грейдер с лазерно насочване – уникално Bobcat решение, което позволява прецизно оформяне на терена при жилищното и индустриално строителство. Тъй като Bobcat е производител, фокусиран изключително върху разнообразието от приложения на машините и с най-богато портфолио оригинални “plug and play” работни устройства, нашата задачата е да идентифицираме правилно нуждата на клиента и да предложим най-доброто решение, за което често клиентът дори не подозира. Не малко иновативни комбинации бяха представени и наложени от Мегатрон на българския пазар, а строителните фирми все повече търсят възможността както за замяна на ръчния труд и труда с ръчни инструменти, така и за добавяне на нов производствен капацитет. Очаквано, заедно с нарастване на търсенето на решения за сградното строителство, нараства и търсенето на решения за последващата поддръжка на обектите, а в този сегмент Bobcat е ненадминат. На машината, използвана за обратния насип на обекта, можете да закачите снегорин за зимна поддръжка, косачка, култиватор, свредел, разсаждач на дървета и раздробител на пънове.

arrow red Бихте ли се спрели накратко и на горската техника John Deere, която предлагате и какви приложения намира тя у нас?

От 2013 година, когато стартирахме проекта с професионалната дърводобивна техника до сега ежегодно доставяме по няколко горски влекача и харвестъра. Въпреки законодателните ограничения и липсата на държавна подкрепа за сектора, фирмите в бранша проявяват интерес за механизиране на добива по професионален начин, а някои от тях успешно увеличават мощностите си по възможно най-щадящия околната среда начин. Машините от горската гама на John Deere показват едно непознато до момента ниво на технологии. Поддръжката и експлоатацията им изисква много високо ниво на инженерни и практически познания, като това предполага нуждата от обособяване на специализирана сервизна група и обучен технически експерт. Мегатрон през последните години успешно инвестира и разви специализирани за сектора кадри, а компанията доби безценен практически опит.

През месец Юни тази година фирма Мегатрон достави на свой клиент и пусна успешно в експлоатация първият нов горски харвестър John Deere 1170G, 8WD  специално пригоден за работа на стръмни терени с 8х8 задвижване. Със задоволство можем да отбележим, че това е първата подобна нова машина в югоизточна Европа и въпреки наложените ограниченията от COVID епидемията успяхме да извършим обучението на операторите ѝ както на Tренажор (Simulator for CTL John Deere forestry machines), така и практическото им обучение на работен терен. Обратната връзка от клиента за средна производителност на машината на ден от около 150- 200 м3 процесирана дървесина и безотказната работа на машината ни карат да гледаме оптимистично за бъдещето на подобна професионална горска техника за индустриален дърводобив в нашите условия.

Наред с професионалните дърводобивни решения на John Deere, Мегатрон доставя и други решения с основна и поддържаща роля в сектора – например колесен багер Doosan с режеща глава за разкрояване на дървесина във временен склад, верижен товарач Bobcat с горски мулчер – уникално производителна и много търсена комбинация през последните години. Товарачът е оборудван със специална бронирана защита поради спецификата на работата, а високата мощност на мулчера и проходимостта на товарача прави тази комбинация изключително производителна за задачи като разчистване на запустели пасища и ниви, прокарване на просеки и поддръжка на терена под електропроводи.

arrow red Освен в строителството, телескопичните товарачи Bobcat имат приложение и в селското стопанство. Какви са типичните ферми, в които работят те и какви функции изпълняват?

Вече повече от 12 години Мегатрон предоставя на нашите клиенти в сектор селско стопанство продукти и решения на техните нужди с марката Bobcat. Нашата гама от Агро модели телескопични товарачи Bobcat има широко приложение при прибирането, съхранението и реализацията на зърното и готовата продукция. Също при дейностите свързани със сеитба или торене. Телескопичните товарачи Bobcat са универсални машини, намиращи приложение и във всякакъв вид логистична или поддържаща инфраструктурата на стопанствата дейности. Наши клиенти са както малки земеделски производители, кооперации, така и големите арендатори или зърнобази и търговци на торове и препарати. На животновъдите предоставяме прословутите и емблематични за цял свят мини товарачи Bobcat. Те се използват за дейности свързани с ежедневното хранене и почистване на тор и са основна и незаменима машина при отглеждането на всякакви видове животни. Говорим за кравеферми, овце и козеферми, така и птицеферми от всякакъв вид. Всяка година се стараем да дадем нещо ново и в повече на нашите клиенти, което да повиши тяхна ефективност и да им вдъхне още повече спокойствие при съвместната им дейност с нас като доставчик и Bobcat като производител.

arrow red Бихте разказали също и какви допълнителни услуги предлагате на клиентите?

Както споменах по-горе, фокусът на нашата компания е в индивидуалния подход към всеки един клиент, независимо от размера на компанията. Разработили сме гъвкави схеми на безлихвен лизинг с възможност за сезонност на плащанията, различен размер на първоначална вноска и продължителност. От тази година всички машини Bobcat се предлагат с 5 годишна пълна гаранция и не на последно място – осигурена пълна гаранционна и извънгаранционна поддръжка. Последното е следствие от стремежа ни за непрекъснато развитие на отдела за следпродажбено обслужване. Мога да твърдя, че Мегатрон е една от компаниите с най-високо качество на сервизното обслужване. В екипа ни работят дългогодишни висококвалифицирани сервизни инженери с огромен опит, които дори участват активно в разработката и тестването на иновативни продукти и проекти заедно с производителя. Нашето становище и мнение е високо ценено от производителя и компанията ни се ползва с изключителното им доверие – нещо, с което малко фирми в бранша могат да се похвалят.

Имаме клиенти с международен бизнес и различни обекти на територията на Европа, работещи с доставени от нас машини. Нашата компания активно съдейства и осигурява дистанционна диагностика, координация с европейските дилъри и доставката на резервни части и консумативи, осигурявайки и непрекъснатаподдръжка, за да могат нашите клиенти да получат най-доброто обслужване от всяка точка на континента.

arrow red В заключение, каква визия имате по отношение развитието на пазара през следващите години, както в инфраструктурата, така и в сферата на горското и селското стопанство? Към какви машини и технологии, смятате че се насочват потребителите?

Специално в компактния сегмент очакваме да продължи покачването на търсенето на мини багери и челни товарачи като алтернатива на комбинирания багер-товарач – посока, вече ясно видима в страните в западните Балкани. Очакваме и повишено търсене на верижния мини товарач за сметка и не само на колесните аналози, поради по-добрата си производителност, стабилност и по-малката консумация на консумативи (вериги). Отделно наблюдаваме и спорадично повишаване на търсенето при ротиращите телескопични товарачи като по-бюджетна алтернатива на самоходния кран, където в аванс мога да споделя, че скоро Bobcat ще представи нова и изключително богата продуктова гама. При тежката механизация от няколко години се наблюдава покачване на броя доставени верижни багери и челни товарачи, като тази година се наблюдава над 50% ръст на пазара спрямо същия период на миналата година. Това се дължи най-вече на увеличения брой мащабни инфраструктурни обекти в страната, като тук специфичните условия в страната и света тази година не оказаха влияние. От това можем да прогнозираме, че и следващата година пазарните нива ще са минимум аналогични на тазгодишните, тъй като и през следващата година строителството на много проекти ще продължи и се очаква разкриването на нови.

Задълбочаващата се липса на работна ръка в горския сектор и традиционно тежките условия на работа неминуемо ще изискват увеличаване на механизацията, и съответно това ще доведе до увеличаване на търсенето на специализирана техника за добив и транспорт на дървесината – харвестъри, транспортьори и горски скидери, както и модифицирани трактори, оборудвани с горски лебедки. Освен това почти цялата дървесина близо до пътя или на сравнително достъпни места е вече усвоена, а почти недокосната е тази на стръмни, отдалечени и недостъпни терени, което ще изисква нов вид технологии за добив, като визирам най-вече дългометражните въжени линии на нашия партньор от Австрия – Konrad Forestechnik. В заключение мога да кажа, че като цяло очакванията към пазара на техника в България са за плавен растеж и увеличаваща се популация от работещи машини, като нашата компания се стреми да се подготвя в аванс за растящите нужди на пазара, непрекъснато инвестирайки в човешкия си ресурс и материално подсигуряване.