Успяхте да преборите конкуренцията с качество – Мирослав Шишков, търговски директор на ПСТ Груп в интервю за Мегатрон

bobcat пст-груп

Срещаме се с г-н Мирослав Шишков, търговски директор на ПСТ Груп. Той ни приема в своя офис няколко месеца след закупуването на 4 машини от Мегатрон ЕАД. През юли ПСТ Груп допълниха своето портфолио с 3 мини челни товарача Bobcat S570, окомплектовани с фрези за асфалт, индустриални четки и овлажнители, както и един мини багер Bobcat E32 с две кофи – 43l и 100l.

Здравейте, г-н Шишков. Бихте ли ни разказал малко повече за опита си, за работата Ви като цяло:

Здравейте. От 2015 година съм във фирма ПСТ Груп. Идеята на назначаването ми беше да оглавя звено, което да снабдява всичките обекти с необходимите техника и материали – от едното пиронче до строителните машини. Материалите за всеки един обект са доста разнородни, има много контакти, които се съзадават през това време, което ми носи много богат опит и постоянни срещи с различни доставчици. Постоянно гледам да се информирам и да съм в крак с всички  нововъведения и иновации, защото, ако ги пропуснем, ще изостанем и няма да можем да реагираме бързо и адекватно. Затова съответно много ми помагат и партньорите като вас като ми предоставят информация за всичко ново.

Когато закупувате техника, за конкретна работа ли се набавя или като цяло искате да ги имате в машинопарка си?

Като цяло идеята на ръководството и политиката на фирмата е 

Bobcat shipment 6.2018

техниката да се подновява. При нас този момент е дошъл и лека полека гледаме когато се работи по голям проект и има възможност да се закупи нещо ново, веднага да се възползваме от възможността и да подновим старата техника. Машини винаги трябват.

Колко машини наброява паркът ви приблизително?

Паркът на ПСТ Груп наброява близо 150 машини, говорим само за машините за пътно строителство, тежка механизация.

Как се спряхте точно на марката Bobcat?

В рамките на два-три месеца протече процес на подбор – събиране на оферти от много фирми, след което имаше дълго сравняване на показатели на машините докато се спряхме на Bobcat. Голяма роля за избора ни изигра предоставянето на демо машина, която ни убеди в преимуществото на Bobcat. Машините, които закупихме от Мегатрон до момента се справят доста добре. Като гледам темповете, с които работим, до края на годината машините ще бъдат на около 1000 мото часа. Техниката не се спира, не почива въобще. Вашето голямо преимущество е в показателите на машините. Успяхте да преборите конкуренцията с качество.

Bobcat 6 9.2018

Вече имахте ли досег със сервизните специалисти? Като чувам мото часовете, най-вероятно сте минали през тях. Какво ви е мнението? Доволни ли сте от обслужването, съдействието и информацията, които са ви предоставили?

Да, много сме доволни, за нас сервизът е от изключително значение. Сервизните специалисти на Мегатрон работят бързо и качествено.

Bobcat operator 9.2018

Бихте ли ни разказали какви проекти ви предстоят в бъдеще?

От догодина ни предстои да правим един от лотовете на Железница, на магистрала Струма. Имаме да продължим работа и да довършим ремонтите по Зона 4 в центъра на София, който е един много предизвикателен обект от сериозно инфраструктурно значение.

А имате ли обратна връзка с операторите? Смеем да твърдим, че имаме доста комфортни кабини с екстри, които да улеснят работата на оператора и да се грижат за доброто му състояние.

Операторите, които работят с машините, са много доволни. Техниката, с която са работили преди това е доста по-стара. Работата им е облекчена, по-лесно им е. Комфортът е много важен за продуктивността им.

Оказа ли влияние върху избора ви гаранцията, която предлагаме. Как я определяте спрямо конкуренцията?

Bobcat on work

Гаранцията е едно доста голямо предимство. В общи линии конкуренцията предлага на половина или дори по-малка гаранция от тази на Мегатрон. Това определено наклони везните за избора ни. Щом Вие се наемате да дадете една такава гаранция, това значи, че сте сигурни в машините си, че са здрави и няма да има проблеми с тях.  

Дали оказа влияние върху решението ви фактът, че Мегатрон разполага с доста бази в страната и при сервизна ситуация, ще има възможност за бърза реакция?

Разбира се. За момента сме ситуирани в София, но утре ще сме на друго място. Това, че имате много бази в страната оказа доста голямо влияние за нашия избор. При нас има една съвкупност от фирми, регионални представителства, които в даден момент ще поемат обект. Ние ще изпратим техника, за да им подпомогнем работата. За нас е много важно на дадения обект, когато се случи ситуация с машина- авария, проблем или каквото и да е, да можем да разчитаме максимум на 12/24 часова реакция, за да се отстрани проблемът. Не можем да си позволим загуба на време или машината ни да стои дни наред неизползваема.

А имате ли обратна връзка с операторите? Смеем да твърдим, че имаме доста комфортни кабини с екстри, които да улеснят работата на оператора и да се грижат за доброто му състояние.

Операторите, които работят с машините, са много доволни. Техниката, с която са работили преди това е доста по-стара. Работата им е облекчена, по-лесно им е. Комфортът е много важен за продуктивността им.

Оказа ли влияние върху решението ви наличността на техниката?

Наличността е много голям плюс. Въпреки, че не трябва да бъде практика, нашата ситуация също беше такава, че машините трябваше да се вземат веднага. Подмяната и закупуването на нова техника изисква доста ресурси. Освобождаването на едни такива ресурси от финансовия поток на фирмата не винаги може да се планира предварително. Сами знаем каква е ситуацията в страната: голяма част от обектите се финансират от самия строител. Може да има дълъг времеви период между финализирането на даден обект и получаване на плащането за него. Същевременно, за да може да се изпълни обекта, трябва да имаме ресурс да закупим машините. Случва се следната ситуация – между поемането на даден обект и стартиране на ремонтните дейности, периодът да е изключително малък. Ние трябва точно в този момент да можем да си набавим техниката. Ако вие нямате техниката налична, губите сделката, защото не разполагаме с време, за да чакаме доставка. Затова и вашата наличност е доста голям плюс. Портфолиото, което поддържате на склад е много голямо. Това ви поставя едни гърди напред пред конкуренцията. Тази година не само в България, но и в цяла Европа, наблюдавам бум в закупуването на механизация и доколкото знам, заводите-производители са много натоварени. Получава се едно голямо чакане, ако желаеш да закупиш нова техника. Фактът, че вие имате наличност си е сериозно предимство.