Първият колесен товарач Bobcat

Първият мини колесен товарач Bobcat

Кирил и Луис Келер, братята, които изобретяват първия в света компактен товарач (по-късно наречен мини колесен товарач Bobcat), са избрани за членове на Националната зала на славата на изобретателите (NIHF) за 2023 г.

NIHF ежегодно отличава изобретателите, насърчава творчеството и утвърждава духа на иновациите и предприемачеството.

През 50-те години на миналия век братята Кирил (8 април 1922 г. – 28 октомври 2020 г.) и Луис (9 май 1923 г. – 11 юли 2010 г.) управляват заедно малък машинно-ковашки цех в Минесота, като конструират и ремонтират машини за местните фермери. Един фермер се обръща към тях с нужда от самоходен товарач, достатъчно лек, за да бъде вдигнат на втория етаж на плевня за пуйки, и достатъчно малък, за да се почиства около изправените стълбове на плевнята.

parviqt mini kolesen tovarach bobcat

През 1957 г. братята Келер построяват триколесен товарач с две задвижващи колела отпред и едно колело отзад – предшественик на съвременния “плъзгащ” се товарач. Товарачът попада в полезрението на Melroe Manufacturing Company (сега Bobcat Company), която кани Келърс да демонстрират изобретението си на щанда им на панаира в щата Минесота през 1958 г.

След успешната демонстрация на панаира компанията Melroe Manufacturing Company получава изключителни права за производство на машината на базата на лицензионни такси и наема братята Келер да усъвършенстват дизайна и да пуснат машината в производство.

За да се подобри дизайнът на товарача, през 1960 г. към задната част на товарача е добавен втори комплект задвижващи колела. С това задвижване на четирите колела M400 става първият в света истински skid-steer товарач (плъзгащ се товарач).

„Плъзгащия се товарач“ описва уникалната система за управление, която позволява на машината да се върти в рамките на собствената си дължина. По-късно се утвърждава марката Bobcat заради здравината, бързината и маневреността на машината.

Джо Келър, син на Луис, заяви: „Товарачът Bobcat е оказал положително влияние върху живота на хиляди служители, които са работили за компанията, дилъри, които продават машините, и клиенти, които използват оборудването всеки ден. Макар че не винаги осъзнаваме въздействието му, той е неразделна част от нашето ежедневие – от подпомагането на земеделските дейности, които водят до храна на трапезата ни, до превозването на материали по работната площадка, изграждаща нашите домове и офиси.“

mini kolesen tovarach

Тъй като компанията Bobcat празнува 65 години от изобретяването на машината, която създаде индустрията за компактно оборудване, тя продължава да кове бъдещето на индустрията чрез иновации и напредничаво мислене.

„Гордеем се с новаторския дух на нашите изобретатели и макар да оставаме здраво стъпили на земята в скромните си корени, продължаваме да разширяваме границите, за да предложим на клиентите по-голям избор, подобрена производителност и усъвършенствани технологии за по-интелигентна работа“, каза Майк Балвебер, президент на Bobcat Company, Северна Америка.

В момента Bobcat предлага повече от 100 продукта в областта на компактното и индустриалното оборудване и произвежда повече от 400 различни вида прикачни устройства.

Сред другите членове на NIHF 2023 са Рори Купър, който изобретява технологията на инвалидните колички; Луис фон Ан, който е един от създателите на програмата за сигурност на уебсайтове reCAPTCHA; Анджела Хартли Броуди, която открива и разработва клас лекарства, наречени ароматазни инхибитори, които спират производството на хормони, стимулиращи растежа на раковите клетки; и още 14 пионери в областта на иновациите.

Тази година се навършват 50 години от основаването на NIHF през 1973 г., когато единственият член на организацията е Томас Едисон.

mini kolesen tovarach bobcat

Признавайки наградата от името на баща си и чичо си, Джо споделя: „Това признание е голяма чест за семействата на татко и Кирил, но то не е само за нас. То е признание за всички ранни и настоящи служители на Bobcat, които са помогнали нашият малък „товарач Келер“ да се превърне в машината Bobcat, която е днес. За мен беше огромна чест да наблюдавам как това изобретение направи революция в начина, по който се извършва работата по света.“