Идеал Стандарт отново се доверява на Мегатрон

мини колесен товарач s590-на терен

Машината ще е изключително важна брънка в производствения процес.

От днес в екипа с малки помощници на производството на огромното многообразие на севлиевския завод на Идеал Стандарт се присъединява и големият Bobcat S650. Идеал Стандарт избраха именно Bobcat заради ненадминатата надеждност на машината с емблема на американски рис. Както и другите машини с марка Bobcat, които в момента работят безотказно в завода, S650 ще работи в силно запрашена работна среда и ще е изключително важна брънка от производствения процес.

Висока надеждност, издръжливост и маневреност – това са само част от впечатленията на техническия екип, отговарящ за експлоатацията и поддръжката на челните минитоварачи Bobcat в завода край Севлиево. А това са впечатления натрупани за период от 16 години

Високоефективното производство на санитарна керамика за обзавеждане на бани и тоалетни изисква модерни технологии, съвременен мениджмънт и, разбира се, сериозен производствен опит със собствено ноу-хау. Самият технологичен процес включва следните етапи: подготовка на керамичните смеси (шликер) и глазурата; производство на матрици и калъпи; отливане; сушене; бяла инспекция (предотвратяване преминаването на изделия с евентуални дефекти към следващите етапи на процеса); глазиране; изпичане; инспектиране на крайните изделия и опаковка. И всичко това може да се види непосредствено в завода на Идеал Стандарт – Видима АД край Севлиево.

На отговорен пост в производството

10974 2 Bbg 2013SeptE snimka 800x600 C20140226 R C0135

В момента дружеството разполага с два челни минитоварача BobcatS220. Това е модел с работна маса 3,4 т и номинална товароподемност 998 кг. Той предлага височина на изсипване от 2,42 м до ръба на кофата в положение за изсипване. Машината се захранва от дизелов двигател Kubotaс мощност 75 к.с. и водно охлаждане.

Съвсем не е силно казано, че тези челни минитоварачи са поставени на един от най-отговорните постове в завода – в началото на производствения цикъл. Без тяхната денонощна готовност за работа цялото производство в завода край Севлиево просто би спряло. Главната задача на двата Bobcat-aе да зареждат ритмично инсталацията за шликер, който по- късно се отлива под налягане в различните матрици и калъпи във формата на мивки, тоалетни чинии и т.н. Машините загребват с кофите си различни пясъкообразни материали според изпълняваната рецепта: глини, каолини, рециклирани материали от производството и др., от съответните отделения пред инсталацията за смесване и зареждат нейните бункери на определен интервал от време. Месечно през кофите на двете машини преминават около 2500 т материали за инсталацията за шликер.

Втората задача за BobcatS220 е да зарежда с амортизирани гипсови калъпи машината за трошене, която се намира на двора. Натрошеният гипсов материал не се използва повторно в Идеал Стандарт – Видима, а се доставя като рециклирана суровина за българските предприятия за цимент (около 500 т на месец).

Сериозни предизвикателства

Идеал Стандарт – Видима не случайно са се спрели на челни минитоварачи от марката Bobcat. Условията за работа в цеха за подготовка на шликера съвсем не са леки. Въпреки че работят по около три-четири часа в денонощие, машините трябва да са в оперативна готовност 24 часа. Затова операторите са на трисменен режим. В същото време самите пясъкообразни материали, с които манипулират машините, имат доста фина зърнометрия, което предполага проникването им в най-различни компоненти и системи на машините, предизвикващо преждевременно силно износване.

Ето защо от само себе си се разбира, че челните товарачи работещи тук, трябва да бъдат изключително надеждни, издръжливи и високопроизводителни. Ето в какви условия се доказват двата BobcatS220. Те са доставени през 2005 г. и за изминалите осем години са навъртели по около 9000 моточаса. Важно е да се подчертае, че техните предшественици също са били две машини Bobcat, закупени през 1997 г. Удовлетворен от маневреността и удобството за работа с машините от тази марка, техническият екип в Идеал Стандарт взема решение да замени старите челни минитоварачи с нови, но също от марката Bobcat. Любопитно е да се отбележи, че през 2005 г. старите машини са продадени на вторичния пазар и все още могат да се видят по строителни обекти в Севлиево, Габрово и региона.

Поддръжката и сервизът

Единствено високата репутация на марката Bobcat, защитена еднозначно в цеха за подготовка на керамичните смеси и глазура на Идеал Стандарт – Видима, обаче едва ли би била достатъчна, за да издържат машините на интензивното натоварване и абразивните частици, намиращи си път през различните защитни системи и филтри на машините. Тук трябва да се отчете ролята и на сервиза в завода, поддържащ във върхова форма двата BobcatS220. Започва се с най-елементарното – ежедневно гресиране на машините и почистване на въздушните филтри (всяла сутрин те се демонтират, отупват се и се продухват с въздух под налягане от компресор). Периодичните технически обслужвания на 500 и 1000 моточаса се извършват стриктно, а всички консумативи (филтри, масла и др.) се доставят оригинални от официалният дилър на Bobcatза България – Мегатрон ЕАД.

Bbg 2013SeptE snimka 800x600 C20140226 R C0136

Техническият екип тук извършва някои дребни ремонти по машините, но като цяло разчитат на сервиза на вносителя. От Идеал Стандарт – Видима не крият удовлетворението си от незабавната реакция на Мегатрон за сервизни услуги и бързите доставки на резервни части (в повечето случаи налични на склад), което при денонощния цикъл на производство в завода е от изключително важно значение. Трябва да споменем и една малка тънкост – двете машини като спецификация са абсолютно еднакви. Това дава възможност при неочаквана аварии от едната машина да се вземе компонент, който да се монтира на другата и така винаги да има поне една работеща машина. Разбира се, такива случаи са изключение, но от Идеал Стандарт – Видима са се застраховали производственият цикъл никога да не спира.

Наскоро са правени първите основни ремонти по двигателите (бутала, сегменти и др.), което за 9000 часа работа в силно абразивна среда е суперпостижение за Bobcat, с каквото други марки едва ли ще могат да се похвалят. Техническият екип, отговарящ за експлоатацията на мобилната техника в завода, не пести суперлативи за Bobcat: „страхотни, надеждни, корави машини”.

Данаил НИКОЛОВ

http://bageri.bg/

За Идеал Стандарт – Видима

Идеал – Стандарт Видима АД е част от Ideal Standard International – частна независима компания, европейски лидер в обзавеждането за бани. Компанията е със седалище в Брюксел, а развива дейността си в Европа, Близкия Изток, Африка, както и в Латинска Америка. Компанията има над 11 000 служители и работи в над 20 страни.

От началото на 2011 г., след процес на сливане, в Севлиево оперира обединената компания Идеал Стандарт – Видима АД – лидер в производството на санитарна арматура и санитарна керамика. Българското дружество управлява и дейностите по дистрибуция на продукти в Източна и Западна Европа, както и търговската дейност на Ideal Standard International в Източна Европа.

Строителството на завода край р. Росица започва в края на 1996 г., а първото готово изделие се появява през 1997 г. Производствената площ е общо 64 000 кв. м от общо 97 000 кв. м. Инвестицията в завода възлиза на 55 млн. евро. Тук работят 1390 души, а годишният производствен капацитет е 2,8 млн. единици продукция – санитарни керамични изделия от 265 различни модела в седем фамилни гами.